מחקר SMART-PT מציע עתיד מזהיר לתחבורה הציבורית
פרויקט בהובלת פרופ' יצחק בננסון וגולן בן דור מהחוג לגאוגרפיה וסביבת האדם בשיתוף עם ד"ר ערן בן אליה מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב
מערכת התחבורה שלנו מקוטבת: מצד אחד ישנן מכוניות פרטיות ומוניות ומצד שני תחבורה ציבורית מוסדרת ומפוקחת. אמצעי נסיעה משולבים, כמו תחבורה שיתופית בכלל ומוניות שיתופיות בפרט, קיימות אך עדיין אינן משפיעות מספיק. מחקר משותף של פרופ' יצחק בננסון מהחוג לגיאוגרפיה וסביבת אדם - בית הספר למדעי כדור הארץ של אוניברסיטת תל אביב וד"ר ערן בן-אליא מהמחלקה לגאוגרפיה ופיתוח סביבתי באוניברסיטת בן-גוריון בנגב, בחן חוסר ההתאמה בין הביקוש לתחבורה הציבורית לבין ההיצע הקיים. במסגרת המחקר פותחו אלגוריתמים מתקדמים לפיתוח מערך של תחבורה ציבורית חכמה ומסתגלת שתגשר על הפער הנ"ל.
תחבורה ציבורית מסתגלת, דורשת ניתוח של מתמיד של נתוני עתק (Big Data) של הרגלי הנסיעה במרחב ועדכונים שוטפים של מסלולים, תחנות ולו"ז של קווי האוטובוס והרכבות בעקבות שינויים שוטפים של הביקוש. במחקר הנ"ל, זוהו תנודות בנסיעות על סמך יכולת כרייה של נתוני כרטיס ה-"רב קו" וטלפונים ניידים. בעקבות השינויים שמצאו החוקרים בתנועות במרחב, פותחו אלגוריתמים לאמידת השינויים הנדרשים באמצעי התחבורה הציבורית הקיימים, כולל הקמת קווי תחבורה ציבורית חדשים ושינוי או אף ביטול קווים שאינם יעילים.
מטרופולין תל-אביב משמש כחקר אירוע ליישום המתודולוגיות שפותחו בפרויקט ה-"SMART-PT". בכדי לדמות את הדינמיקה התחבורתית השתמשו החוקרים בסימולציה תחבורתית מרובת-סוכנים MATSim. מערכת זו מסוגלת לדמות את הסתגלות הנוסעים במרחב לרשת התחבורה הציבורית המתפתחת. בעזרת השילוב שבין מערכת MATSim ואלגוריתמי ה-"SMART-PT" נוכל בקרוב לחזות את הסתגלותם של הנוסעים למערכת התחבורה הציבורית חכמה מתפתחת ומשתנה בתגובה לשינויים בביקוש לנסיעות.
מחקר ה-"SMART-PT" מבוצע במסגרת תכנית הדגל "הנוסע העתידי" של תכנית רשתות המחקר האירופאית "ERANET" ביחד עם צוותי מחקר מבלגיה, שוודיה, פולין וגרמניה וכן שותפים תעשייתיים מגרמניה ובלגיה. הצוות הישראלי ממומן על ידי משרד התחבורה והבטיחות בדרכים שמדינת ישראל, וכולל את ד"ר אנדריי שבלוב, ד"ר בלה דמיטרייבה ומר גולן בן-דור.
פרסום עדכני על פרויקט "SMART-PT" >