משימות ופרויקטים בינלאומיים במעבדה לחישה מרחוק לשם מציאת פתרונות חדשניים לבעיות סביבתיות
חקר הכדור הארץ מהחלל: חיישנים מתקדמים ובינה מלאכותית למיפוי הקרקע וחקלאות מדייקת בעידן שינויי האקלים
במעבדה לחישה מרחוק אנו מתבוננים על כדור הארץ באמצעות סנסורים מתקדמים בעלי רזולוציה ספקטרלית גבוהה (היפרספקטרליים) כדי למפות תכונות קרקע הקשורות לשינויי אקלים (קיבוע פחמן, דעיכת קרקע) וחשובות לחקלאות מדייקת (בריאות ופוריות קרקע). שיתופי הפעולה הבינלאומיים הם נרחבים וכוללים את הודו, האמירויות, מרוקו, איטליה, ארה"ב, צ'כיה, גרמניה. עבודות המעבדה נעשות ברמת המעבדה, בשדה, באמצעות רחפן, ובאמצעות נתוני לוויין ומאופיינות לא רק בסנסורים מתקדמים אלא גם בניתוחים של נתוני עתק ואינטליגנציה מלאכותית (AI) .
להלן פירוט על פרויקטים בינלאומיים שנעשו במעבדה:
מיפוי פחמן אורגני בקרקעות באיחוד האמירויות מלוויינים בעלי רזולוציה ספקטרלית גבוהה. המטרה היתה לפתח מודל ספקטרלי שבו כמות הפחמן האורגני בקרקע מנוטרת מרחוק ללא מגע. התוצאות יסייעו בהבנת קיבוע הפחמן, במדינה שבה הקרקעות חוליות והחקלאות החלה רק לאחרונה. הפרויקט בוצע בחסות סוכנויות החלל האמירתית והישראלית.
הערכת כמות הפחמן האורגני הכללי באמיריות - כל הזכויות פרופ איל בן דור
הערכת פחמן אורגני בקרקעות באירופה מלוויינים מולטי ספקטרליים. הפרויקט בוצע בחסות סוכנות החלל האירופאית ESA בפרוייקט WORLDSOIL.
בנייית ספריה ספקטרלית של קרקעות במרוקו לצורך ביצוע חקלאות מדייקת בקרקעות המדינה. הפרוייקט בוצע בחסות המשרד לפיתוח אזורי.
מיקום דגימות הקרקע במרוקו בפרוקייט המשותף - כל הזכויות פרופ איל בן דור
בניית אתרי כיול ללוויינים היפר ספקטרליים בדרום ישראל. אזורים אלו מאפשרים כיול ספקטרלי ורדיומטרי של הלוויינים. הכיול יאפשר לנתונים הנאספים מהלוויינים להיות מדויקים יותר ולגלות ממצאים שלא היו מתגלים לפני כן. הפרויקט בוצע בחסות קרן LOWEY ובשיתוף עם סוכנויות החלל של ארה"ב (NASA), גרמניה (DLR), איטליה (ASI) ואירופה (ESA).
אזורי הכיול בדרום ישראל ללוינים היפרספקטרליים - כל הזכויות: פרופ' איל בן דור
פרויקט EMIT לחקר האבק מעל כדור הארץ באמצעות חישה מרחוק היפרספקטרלית מתחנת החלל הבינלאומית בשותפות עם NASA JPL.
Meet the Team - The EMIT Science Team is comprised of leaders in the fields of Earth System Modeling, Mineral Dust Aerosols, Surface Geology and Imaging Spectroscpy
פיתוח ספריה ספקטרלית עבור חקלאות מדייקת בדרום איטליה בשיתוף עם אוניברסיטת נאפולי. בפרויקט זה נאספו יותר מ3000 קרקעות אשר נמדדו ספקטרלית ובפרויקט משותף עם ESA וNASA- נאספו נתונים מחישן היפרספקטרלי מוטס אשר אפשר מיפוי של אצירת הפחמן האורגני בקרקע. נתונים אלה חשובים לצורך הערכה של פליטת ואצירה של פחמן בפועל כתוצאה מחקלאות אינטנסיבית . הפרויקט בוצע בחסות שיתוף פעולה ישראל-איטליה (משרד המדע בישראל ומשרד החוץ באיטליה).
אזור הכיסוי של חיישן המטוס AVIRIS NG בדרום אטליה - כל הזכויות פרופ' איל בן דור
אזור העבודה ומיקום הדוגמאות מדרום אטליה - כל הזכויות פרפ' איל בן דור
פיתוח סטנדרטים וניהול ספרייה ספקטרלית של קרקעות העולם כדי לאפשר החלפה ושתוף מידע רב ערך על התנהגות קרקעות העולם (GOLOSOLAN-Spec). המעבדה מנהלת את הפיתוח של הפרוטוקול העולמי בחסות SA IEEE (P4005) וכן מנהלת את ההנגשה של המידע לכל העולם בחסות ארגון המזון והחקלאות של האו"ם (FAO).
הספריה הספקטרלית של ישראל משולבת עם זו של אגן הים התיכון - כל הזכויות שמורות לפרופ' בן דור
לקריאה נוספת באתר Food and Agriculture Organization of the United Nations>