"שומרי הלוויינים" מאת :דניאלה הלר- פרלשטיין
מחקר המפקח ומנטר יכולות תפעוליות של לווינים חכמים
בשנים האחרונות יותר לווינים אופטיים בעלי מאות ערוצים משגורים לחלל, הלווינים הללו נקראים חיישנים היפרספקטרליים ומאופיינים במצלמות עם אורכי גל בתחום הנראה עד התת אדום.
ישנה חשיבות רבה בתחזוקה ואבטחת איכות לווין במהלך חייו בחלל, כדאי שיוכל לייצר אפליקציות מיפוי כמותיות ומדוייקות.
במחקר שבוצע במעבדת חישה מרחוק, בפקולטה למדעים מדוייקים אוניברסיטת תל-אביב, על ידי דניאלה הלר פרלשטיין ופרופסור איל בן דור, פותחה שיטה חדשה לנטר/לאמת/לכייל את הלווינים היפרספקטרליים באמצעות שני אתרי בדיקה בדרום ישראל: מישור עמיאז ומכתש רמון. האתרים ממוקמים בסביבה הצחיחה של דרום ישראל ויש להם אותו אזור כיסוי של לווין אורביטלי, יתרון שמאפשר צילום הלווינים באותו פס כיסוי.
במהלך המחקר בוצעו מספר קמפיינים מוטסים לוויינים ושדה והמחקר נערך בשיתוף עם סוכניות חלל גרמניים, אמריקאיים ואיטלקיים NASA, DLR ו- ASI, ובוצע בשלב האימות הראשון של חיישני הסוכנויות הנ"ל לאחר שהפכו למבצעיים בהתאמה EMIT, EnMAP וPRISMA.
פותח פרוטוקול מפורט לביצוע משימת כיול/אימות, מתכנון הקמפיין בשטח ועד מדידות ספקטרליות בשדה, אבטחת איכות נתונים ונוהל כיול לוויניים. המתודולוגיה המוצעת משלבת את שני האתרים לפרוטוקול תפעולי אחד, הכולל בתוכו כיול רדיומטרי, ספקטרלי והגיאומטרי של החיישנים. בנוסף, הופק פורטל אינטרנט שבו כל מדידות השטח זמינות למשתמשים. בכך , מחקר זה, סולל את הדרך לניצול יעיל של חיישני היפרספקטרלים בכל תקופת חייהם.
קישור למאמר המלא:
Vicarious CAL/VAL Approach for Orbital Hyperspectral Sensors Using Multiple Sites,
Remote Sensing Journal Journal
Heller-Pearlshtien D., Pignatti S., Ben-Dor. E, 2023 https://doi.org/10.3390/rs15030771, Journal Impact Factor: 5.43. cite: 1.