היחידה לחקר הסביבה העירונית
ראש היחידה: פרופ' יצחק שנל | חוקר: פרופ' עודד פוצ'טר
היחידה לחקר הסביבה העירונית מתמחה בשלושה תחומי מחקר עיקריים ובמספר תחומים משניים:
-
חשיפת האדם לעקות סביבתיות ולסכנות בריאותיות בעיר.
-
בחינת ההשפעה המרגיעה והמבריאה של פארקים עירוניים.
-
השפעת המציאות הגלובאלית על ההתנהגות של אנשים בכלל ומיעוטים אתניים בפרט במרחב.
מעבר לכך, היחידה חוקרת את הגיאוגרפיה של השליטה הישראלית בשטחים, ההשפעות הסביבתיות של פרוייקטים טכנולוגיים גדולים, פרשנות של יצוגי סביבה במציאות הישראלית ותנאי אקלים באתרים ספציפיים.
מחקרים שנערכו במעבדה מדדו לראשונה את החשיפה של אנשים לעקות סביבתיות על גופם תוך כדי ניהול שיגרת חייהם בעיר. מדידות אלה מאפשרות פריצת דרך בבחינת החשיפה האמיתית של אנשים לסכנות סביבתיות בטיפוסי סביבות שונות ולבחינת הקשרים בין תפוצה של גורמי סיכון בסביבות אלה לבין ההשפעות של סיכונים אלה על עקה ובריאות. המחקרים במעבדה הם חלוציים בבחינה שיטתית ואינטרדיסציפלינרית של ההשפעות המרגיעות של פארקים עירוניים. מחקרים אחדים בוחנים סוגיות הקשורות בניהול הסביבה כמו מחקר המעריך את התפקוד הסביבתי של רשויות מקומיות בישראל.
בבחינת ההשפעה של הגלובאליזציה על התנהגות אנשים בכלל ובני מיעוטים בפרט במרחב פותח במעבדה מודל מקורי, רב ממדי, המניח כי בני אדם בעידן הגלובאלי אינם אסירים של הסביבה הקרובה למגוריהם. הם נחשפים לרשתות חברתיות ולמידע ממקורות רחוקים המשפיע על מערך ההזדמנויות שלהם, תפישות עולמם וזהויותיהם באופן שהופך את המרחב לרב ממדי ובעל גבולות פתוחים וגמישים. במסגרת זאת אנו בוחנים כיצד משפיעה מציאות זאת על דפוסי התבדלות או השתלבות של בני מיעוטים שוליים במרחב החברתי.