פרופ' משה ברור ז"ל

עודכן: 11.03.2021

2020-1919

פרופ' משה ברור ז"ל

פרופ' משה ברור ז"ל

חתן פרס ישראל ומייסד החוג לגאוגרפיה באוניברסיטת תל אביב.  

 

מפעל חייו של פרופ' ברור היה כתיבת ועריכת האטלסים ששימשו את תלמידי ישראל לדורותיהם בשיעורי גאוגרפיה בבתי הספר (ואשר נקראים לעיתים "אטלס ברור").

 

פרופ' ברור נולד בווינה בשנת 1919 והוא עלה עם משפחתו לירושלים כשהיה בן שנה, ובה גדל והתחנך. ב-1938 החל את לימודיו באוניברסיטת לונדון. בתום מלחמת העצמאות חזר ללונדון והשלים את הסמכתו לדוקטור במדעים. בשנת 1966 הקים את החוג לגאוגרפיה באוניברסיטת תל אביב, וב-1969 סייע בהקמת החוג לגאוגרפיה של אוניברסיטת בר אילן. בשנת 2002 קיבל את פרס ישראל.

 

בין היתר שימש פרופ' ברור יועץ של ממשלות ישראל לקביעת הגבולות בהסכמי השלום עם מצרים וירדן, וכן השתתף בדיונים לקביעת הגבול עם סוריה בשנה האחרונה לחייו של יצחק רבין. בשנים 2006–2014 שימש כיו"ר ועדת השמות הממשלתיים (המעניקה שמות ליישובים, לצמתים, לגנים לאומיים וכו'), ולאחר שסיים את תפקידו זכה לתואר יו"ר של כבוד. בנוסף פרופ' ברוור שימש כנשיא האגודה הגיאוגרפית ועל פועלו קיבל את פרס האגודה הגיאוגרפית.

 

יוצר האטלסים לתלמידי ישראל

כאמור מפעל חייו של פרופ' ברור היה כתיבת ועריכת אטלסים לתלמידי ישראל. החל משנת 1950 ובמשך 70 שנה פרופ' ברור פרסם וערך 19 ספרים, ביניהם האטלס התיכוני, אטלס פיזי, מדיני וכלכלי, והאטלס האוניברסיטאי החדש. לפני מספר שבועות פורסמה המהדורה ה-47 של האטלס שלו ("אטלס ברור"). פרופ' גדעון ביגר מהחוג לגאוגרפיה באוניברסיטת תל אביב, שסייע לפרופ' ברור בהוצאת האטלסים במהדורות האחרונות סיפר: "עד יומו האחרון משה הקדיש את חייו לקידום לימודי הגאוגרפיה. השליטה שלו במפת ארץ ישראל והעולם הייתה אבסולוטית, ובכל מפגש איתו יכולת ללמוד משהו חדש ובעיקר להתפעל מאהבה שלו לתחום והכישרון הרב ללמד. גם בגיל 80 הוא עדיין היה נכנס מדי שבוע לכיתה ומרצה בפני הסטודנטים שלו".

 

פרופ' יצחק אומר, ראש החוג לגיאוגרפיה בביה"ס לסביבה ולמדעי כדור הארץ ע"ש פורטר באוניברסיטת תל אביב, מוסיף כי פרופ' ברור היה גיאוגרף רב הישגים, דמות בולטת בקהילה הגיאוגרפית והמדעית, אשר פעל רבות לקידום תחום לימודי הגיאוגרפיה בישראל ואשר גידל וחינך במרוצת השנים אלפי תלמידים, שרבים מהם מנהלים מוסדות ושירותים ממשלתיים ועירוניים, משמשים מורים לגאוגרפיה בבתי ספר ברחבי הארץ או השתלבו כחברי סגל וחוקרים בכירים באוניברסיטאות.

 

פרופ' אייל זיסר, סגן הרקטור באוניברסיטת תל אביב סיפר בהתרגשות שפרופ' ברור היה המרצה הראשון שלימד אותו בקמפוס במסגרת הקורס "גיאוגרפיה של המזה"ת". "כולנו התברכנו מחכמתו והידע הרב שלו. הוא היה מודל לחיקוי כמדען וחוקר מעורב ותורם, אשר פעל להנחלת הידע הגיאוגרפי לכל בית ולכל כיתה. נעזרתי בו עד יומו האחרון."

 

באירוע חגיגי לרגל יום הולדתו ה-100, שנערך בשנה שעברה באוניברסיטת תל אביב, סיפר פרופ' ברור: "לאחר שבמשך כמה שנים העברתי קורסים בנושאי גאוגרפיה במסגרת הפקולטה למדעי הרוח  פנינו ב-1966, פרופ' אלישע אפרת ז"ל ואנוכי, להנהלת האוניברסיטה וביקשנו להקים את החוג לגאוגרפיה – ואני נתמניתי לראש החוג הראשון. תוך שנים מעטות גדל מאוד החוג, בסגל הוראה ובמספר תלמידיו, והיה לאחד החוגים הגדולים והפעילים בפקולטה. השטח שהוענק לנו בבניין גילמן היה צר מלמלא את הצרכים, ובשנת 1973 קיבלנו את בית אבנר - בניין בשכונת אפקה, שסופח לאוניברסיטה ומשמש את החוג עד ימינו אנו".

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>